Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Χωρίς φως

 Παρασκευή 14 Ιανουαρίου

Χωρίς φως

Αφού "μπήκαμε" στο κλίμα , ξεκινήσαμε με την επεξεργασία της εικόνας του βιβλίου. Τα παιδιά μπόρεσαν να συσχετίσουν με δικές τους εμπειρίες τη διακοπή του ρεύματος με τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Έδωσαν δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και τι συμβαίνει στο σπίτι τους όταν γίνεται αυτό, αλλά και ιστορίες που τους έχουν πει γονείς και παππούδες (μαλώνουν τα σύννεφα, συγυρίζουν οι άγγελοι κτλ.).

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μόνος στο σκοτάδι

 Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μόνος στο σκοτάδι

Στο "Μόνος στο σκοτάδι"  γνωρίσαμε το γράμμα Δδ, που το γνωρίζαμε ήδη από τον αριθμό δύο που μάθαμε στα μαθηματικά.

Είχαμε μείνει λοιπόν στην Ιωάννα που θα πήγαινε να βοηθήσει το σκυλάκι που ήταν στη βροχή.

Παρατηρήσαμε στη συνέχεια την εικόνα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι μπορεί να είχε συμβεί και να συζητούσαν οι ήρωες.

Προχωρήσαμε στο κείμενο που το διαβάσαμε όπως πάντα 2-3 φορές. Συζητήσαμε για όλα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε, μιλήσαμε για το διάλογο και το πότε ένας διάλογος είναι όμορφος και πότε άσχημος (διακόπτουμε το συνομιλητή μας, φωνάζουμε , δεν προσέχουμε) και δουλέψαμε τα σημεία στίξης. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν πολύ καλά πως τα σημάδια αυτά μας βοηθούν την ανάγνωσή μας να γίνει πιο παραστατική. Κυκλώσαμε όλα τα σημεία στίξης στο κείμενο, αναφέραμε τα γνωρίσματά τους και κάναμε μερικές ασκήσεις ανάγνωσης με βάση τα σημεία στίξης.

Τοποθετήσαμε το Δδ στο τρενάκι μας (πάντα μετράμε τους επιβάτες - επανάληψη στη μέτρηση, πάντα τους ονομάζουμε - επανάληψη στα γράμματα!) και στο ήσυχο χωριό. Έπειτα το συνδυάσαμε με όλα τα φωνήεντα και φτιάξαμε παρεούλες που τις διαβάσαμε δυνατά μερικές φορές.

Μετά φτιάξαμε τον άξονα λέξεων του Δδ. Τέλος διαβάσαμε το ποίημα και το ακούσαμε μελοποιημένο μαζί με το ποίημα από το β.

δα (δάσος)

δε (δέντρο)

δι (δίνω)

δη (δηλαδή)

δο (δόντι)

δυ (δύο)

δω (δώδεκα)

δου (δουλειά)







Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Με βάρκα και σωσίβιο

 Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Με βάρκα και σωσίβιο

Το κεφάλαιο αυτό θα το διδαχτούμε πάλι σε 2 μέρες , χώρισα όμως σε 2 μέρη με βάση το κάθε νέο γράμμα. Έκανα δηλαδή τη μια μέρα το Ωω και την άλλη το Ββ.

Την πρώτη μέρα επεξεργαστήκαμε την εικόνα και προσπαθήσαμε να φανταστούμε τι να είχε συμβεί. Σαν κείμενο κάναμε μόνο τις 3 πρώτες σειρές (ως τα λόγια του Άρη). Αφού τις διαβάσαμε , εντοπίσαμε το πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα παιδιά και προτείναμε διάφορες λύσεις.

Διαβάσαμε το κείμενο (2 φορές εγώ και μια φορά μόνα τους) και εντοπίσαμε το νέο γράμμα. Το βάλαμε στο τρενάκι και στη λίμνη με τα φωνακλάδικα.
Εδώ ενημέρωσα τα παιδιά πως πλέον έχουμε μάθει όλα τα φωνακλάδικα που κατοικούν στη λίμνη και είπαμε το παρακάτω διαδεδομένο ποιηματάκι: "Οι φωνούλες είναι 7 και φωνάζουν δυνατά: α,ε,ι,ο,η,ω,υ".

Στη συνέχεια μάθαμε τα ονόματα των 2 "ο" , όμικρον και ωμέγα, την ιστορία τους και διαβάσαμε μερικές λέξεις με το νέο ω.
Έπειτα το γράψαμε στο Τ.Ε. , το συνδυάσαμε με όλα τα γνωστά σύμφωνα και φτιάξαμε παρεούλες και λύσαμε τις ασκήσεις στο βιβλίο και το Τ.Ε. που  βασίζονταν στο Ωω.
Είδαμε και το βίντεο "Το ωραίο ωρολόγιο".


Τέλος μάθαμε καινούριους ορθογραφικούς κανόνες μέσα από τις συμβουλές του σοφού βάτραχου. Βασιστήκαμε στο άρθρο και την προσωπική αντωνυμία και μέσα από αυτά γνωρίσαμε πότε βάζουμε ωμέγα και πότε βάζουμε όμικρον.
Δουλέψαμε τις ασκήσεις μέσα από την παρουσίαση τόσο στον πίνακα όσο και στο φυλλάδιο με τις αντίστοιχες ασκήσεις.

Την επόμενη μέρα δουλέψαμε με τον ίδιο τρόπο γνωρίζοντας  το Ββ. Διαβάσαμε πρώτα το υπόλοιπο κείμενο και το επεξεργαστήκαμε με πολλές ερωτήσεις και προτάσεις των παιδιών.

Έπειτα το εντοπίσαμε μέσα στο βιβλίο μας και το χρωματίσαμε. 
Στη συνέχεια είδαμε τον τρόπο γραφής,  τον δουλέψαμε στον πίνακά μας, το τοποθετήσαμε στο τρενάκι της Αλφαβήτα και φτιάξαμε το σπιτάκι του στο χωριό των ήσυχων γραμμάτων. Μετά το διαβάσαμε μέσα σε λέξεις του κειμένου και φτιάξαμε τον άξονα λέξεων του Ββ. Το ποίημα το διαβάσαμε και εντοπίσαμε κι εδώ όλα τα β και τα ω. Μελοποιημένο δεν το ακούσαμε μιας και είναι ολοκληρωμένο το τραγούδι στο επόμενο γράμμα. Συνεχίσαμε με τις ασκήσεις στο Τ.Ε. και το βιβλίο.
Τέλος παρακολουθήσαμε και το βίντεο " Ο βιολιστής βάτραχος".

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Επιστροφή στο σχολείο τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

 Επιστροφή στο σχολείο τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

Ανακοινώθηκε η επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των γιορτών τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 με κάποια επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως φαίνεται παρακάτω:


23

ΕΥΧΕΣ 2022

 Καλή χρονιά σε όλους!

Ευτυχισμένο το 2022
με χαρά, υγεία και πολλή αισιοδοξία!
Δες όλες τις αργίες της νέας χρονιάς.

Αργίες 2022
Πρωτοχρονιά
Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022
Θεοφάνια
Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022
Καθαρά Δευτέρα
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022
Επέτειος του 1821
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022
Μεγάλη Παρασκευή
Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
Μεγάλο Σάββατο
Σάββατο 23 Απριλίου 2022
Κυριακή του Πάσχα
Κυριακή 24 Απριλίου 2022
Δευτέρα του Πάσχα
Δευτέρα 25 Απριλίου 2022
Εργατική Πρωτομαγιά
Κυριακή 1 Μαΐου 2022
Αγίου Πνεύματος
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022
Κοίμηση της Θεοτόκου
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
Επέτειος του 1940
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022
Χριστούγεννα
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022
Σύναξη της Θεοτόκου
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Φτιάξε ένα ημερολόγιο για τη νέα χρονιά

Φτιάξε ένα ημερολόγιο για τη νέα χρονιά

 
Η καινούρια χρονιά έφτασε.
Τι θα έλεγες να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο;
Θα το βάλουμε στο γραφείο μας, θα αλλάζουμε τις καρτέλες και θα ξέρουμε κάθε μέρα την ημερομηνία.
Θα χρειαστούμε:
χρωματιστές σελίδες Α4 ή αν δεν έχουμε, λευκές 
κόλλα, ψαλίδι.
Ας δούμε πρώτα το βίντεο με τις οδηγίες.


Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χρωματιστά χαρτόνια.
Έτσι το ημερολόγιό μας θα είναι πιο σταθερό και ανθεκτικό.

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο του ροδιού

 Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο του ροδιού


Στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ζωντανεύουν στη χώρα μας πολλά έθιμα και παραδόσεις που έχουν σχέση με την τύχη, όπως είναι το σπάσιμο του ροδιού.

Ο γαργαληστής - Το παραμύθι που δεν είχε τέλος του Κώστα Βάρναλη

Ο γαργαληστής Ζούσε πριν από χρόνια, σχεδόν στα βάθη της Ανατολής, ένας παράξενος Ληστής. Καθόλου Εγωιστής, ούτε κι Εφοπλιστής, Παλαιστής, Τ...